Akcionarsko društvo za poljoprivrednu proizvodnju ZOBNATICA, Suboticki Put bb, 24 300 Backa Topola, Tel/Fax +381 24 715 842, info@zobnatica.rs


Poljoprivredna proizvodnjaRegion Vojvodine je dobro poznat po kvalitetnom zemljistu i zobnatica obradjuje 1500 hektara, od kojih su 1400 hektara pod zakupom. Trenutno Zobnatica ima zalivne sisteme na 1300 hektara obradive povrsine, od toga su 8 pivot sistema i jedan linearan sistem, kao i kap po kap na 100 hektara povrsine. Procenat navodnjavane povrsine je 39% sto je mnogo iznad proseka u Srbji koji iznosi (4%), i region Vojvodine (5%).

Zobnatica uzgaja tradicionalne useve kao sto su psenica, suncokret, kukuruz, soja, i jecam. Godine 2016 kompanije je pocela industrijsku proizvodnju krompira. 2017 godine je ta proizvodnja povecana i pocelo se sa proizvodnjom luka.

Obradujemo oko 1600 ha od toga u setvenoj strukturi ove godine imamo:
Borovnicu 100 ha
Krompir 253 ha
Luk 36 ha
Klasicne ratarske kulture su sledece:
Kukuruz 492 ha
Semenski kukuruz 152.5 ha
Semenska pšenica 85 ha
Pšenica 35.04 ha
Pivski Jecam 92 ha
Semenski jecam 53 ha
Suncokret 205 ha
Lucerka 66 ha
Pored nabrajane kulture u setvenoj strukturi javja se i soja od 50 do 200 ha.

Imamo mogucnost da navodnjavamo 850 ha. Borovnica se navodnjava sistemom kap po kap.
Krompir , luk i semenski kukuruz se proizvode iskljucivo u uslovima navodnjavanja, a klasicne ratarske kulture može da se proizvode sa i bez navodnjavanja.

U uslovima navodnjavanja postiže se uvek veci prinos, zavisno od godine od 30% do 100 %.

U ratarstvu koristimo modernu tehniku. Traktori su uglavnom John Deer, kombajni su Claas, oprema za krompir i luk Grime.
Borovnica


U okviru kompanije Zobnatica AD primenjuju se najsavremenija tehnološka rešenja u proizvodnji, kako u ratarstvu, povrtarstvu tako i u vocarstvu.

Proizvodnja borovnice predstavlja pionirski poduhvat u ovom delu Srbije, u Vojvodini. Prva plantaža visokožbunaste americke borovnice je podignuta na površini od 100ha. I pored toga što je to veliki izazov, takode predstavlja put razvoja za ceo region, zbog svoje visoke akumulativnosti znanja, ljudi i tehnologije, kao i angažovanosti radne snage, te upošljavanja velikog broja ljudi.

Izgraden je potpuno nov sofisticiran sistem za fertirigaciju, navodnjavanje je kpk, a cela plantaža je zašticena protivgradnom mrežom.

Proizvodnju borovnice vodi visoko kvalifikovani strucni kadar biran sa celog podrucja naše zemlje sposoban da prevazide neocekivano, i ostvari ono što je za vecinu nemoguce. Sve to zahvaljujuci savršenoj organizaciji i preciznim planiranjem u cilju ostvarivanja vizionarskih ideja.

Borovnica je pored svoje visoke proizvodne vrednosti znacajna i kao biljka ciji su plodovi izuzetno zdravi, i sve više zastupljeni u ishrani savremenog coveka.Akcionarsko društvo za
poljoprivrednu proizvodnju ZOBNATICA,
Subotički Put bb, 24 300 Bačka Topola,
Tel/Fax +381 24 715 842, info@zobnatica.rsELITE AGRO EAGwww.ZOBNATICA.rs
Designed by Zobnatica IT Sector.